Jednodnevni seminar iz bonaskog jezika

  • Administrator
  • 20 januar 2016

U srijedu 20. 1. 2016. godine u prostorijama ogranka Kulturnog centra “Kralj Fahd” u Mostaru održan je jednodnevni seminar na temu Ishodi učenja u nastavi bosanskog jezika i književnosti”.

Na seminaru, koji su organizirali ogranak Kulturnog centra “Kralj Fahd” u Mostaru, Pedagoški zavod Mostar i Bosanska lingvistička akademija prisustvovao je 81 nastavnik, profesor bosanskog jezika i književnosti iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, a seminar je održan od 8:30 do 15:30 sati.

Imajući u vidu proces reforme nastavnih planova i programa u osnovnim i u srednjim školama u HNK-u, kao i činjenicu da je baš taj kadar neobučen već ušao u ovaj važan proces reformi, ili već treba da mu pristupi, seminar o ishodima učenja u nastavi maternjeg jezika i književnosti je bio od krucijalne važnosti, što je potvrdio i broj prisutnih profesora i nastavnika iz bosanskog jezika i književnosti.

Seminar je otvorio šef ureda generalnog direktora Kulturnog centra “Kralj Fahd” i atašea za vjerska pitanja gospodin Abdusselam Yousef Algodeah, koji je u pozdravnom govoru kazao: “Kulturni centar ‘Kralj Fahd’ izražava dobrodošlicu i prenosi selame Njegove ekselencije ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini  gospodina Hanija bin Abdullaha Muminaha. Također prenosim i selame direktora Kulturnog centra ‘Kralj Fahd’ Sarajevo gospodina Abdulmajida Alghaytha. Jezik je sredstvo komunikacije. Narodi jezikom uspostavljaju kontakt povezujući njime kulturu i historiju. Kulturni centar ‘Kralj Fahd’, njegujući jezik, spaja narod i ljude, te uspostavlja vezu između Kraljevine Saudijske Arabije, Njegove eskselencije Selmana bin Abdulaziza i Vlade Bosne i Hercegovine, a sve u cilju osnaživanja kroz kulturu, edukaciju i vjeru. Zadovoljstvo mi je da Kulturni centar ‘Kralj Fahd’ i Pedagoški Zavod Mostar već godinama njeguju uspješnu saradnju, i to u vidu organizacije stručnih seminara, radionica i konferencija. Danas smo na još jednom naučnom druženju, seminaru iz bosanskog jezika na temu ‘Ishodi učenja u nastavi bosanskog jezika i književnosti’. Nadam se da će naš centar ostati mjesto uspjeha. I na kraju, očekujem da će učesnici seminara imati veliku korist od današnjih predavanja, te da će svoje znanje prenijeti drugim ljudima.”

Prisutnim se također obratila i direktorica Pedagoškog zavoda Mostar gospođa Sabaha Bijedić, koja je govorila o važnosti održavanja ovake vrste seminara te je iskazala duboku zahvalnost upravi Kulturnog centra “Kralj Fahd” na nesebičnoj podršci koju već godinama pružaju Pedagoškom zavodu i nastavnom kadru našeg kantona.

Seminar je vodila mr. sc. Alica Arnaut (Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici)  u svojstvu člana Bosanske lingvističke akademije i akreditiranog trenera za implementaciju nastave zasnovane na ishodima učenja. Uspostavljanje ishoda učenja predstavlja suštinski dio procesa poboljšanja kompletnog odgojno-obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, a u krajnjem cilju poboljšanja poučavanja i učenja čiji rezultat treba da budu bolja postignuća učenika.

Šef ureda generalnog direktora Kulturnog centra “Kralj Fahd” i atašea za vjerska pitanja gospodin Abdusselam Yousef Algodeah naknadno se susreo sa direktoricom Pedagoškog zavoda gospođom Bijedić, pri čemu joj je uručio prikladan poklon. Gospođa Bijedić zahvalila se na poklonu i velikodušnosti te, ispred Pedagoškog zavoda u Mostaru, gdinu Abdusselamu uručila zahvalnicu.

Po okončanju seminara gospodin Abdusselam i gospođa Bijedić prisutnima su uručili potvrde o pohađanju seminara.

Održavanje seminara pratili su i mediji, odnosno televizija “City TV”, portal “Bljesak Info” te novine “Dnevni Avaz”.


Povezane obavijesti