Izložba kaligrafskih radova "Mostarsko proljeće u arapskoj kaligrafiji"

  • Administrator
  • 1 juni 2016

Nakon završetka još jednog ciklusa kurseva kaligrafije, Kulturni centar "Kralj Fahd" u Mostaru upriličio je izložbu pod nazivom "Mostarsko proljeće u kaligrafiji 2016.“. Na izložbi je predstavljeno 50 kaligrafskih radova u različitim tehnikama. Svoje radove izložili su najpoznatijih bh. kaligrafski umjetnici: prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, Hazim Numanagić, prof. Munib Obradović, Izudin Duraković, Rašid Huseinagić, Sinanudin Bajrić, mr. Meliha Teparić, mr. Lejla Boškailo - Obradović, te polaznici kursa kaligrafije u Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Mostaru.

Samom otvorenju izložbe prethodilo je predavanje profesora Hadžimejlić koji je govorio o „Doprinosu arapske kaligrafije u prepisivanju Kur'ana“. Prof.dr. Ćazim Hadžimjelić se iskreno zahvalio Kulturnom centru "Kralj Fahd" za doprinos i afimraciju islamske umjetnosti u Bosni i Hercegovini, Mostaru posebno.Nakon predavanja prigodnu video prezentaciju na temu „Upotreba kaligrafije u izgradnji Ferhat-pašine džamije u Banja Luci“ održao je Hazim Numanaghić, a nakon kojeg je o „Izlaganim radovima na kraljevskoj sahatz kuli iznad Kabe u Mekki“ godorio uvaženi profesor Munib Obradović. Po završenim prezentacijama prisutnim zvanicama se obratio i predstavnik Kulturnog centra "Kralj Fahd"

Osim izlagača, izložbi je prisustovalo oko 100 zvanica iz javnog i kulturnog života a koji su u nastavku večeti uživali u izloženim kaligrafskim radovima.

Mediji poput City TV-a, Federalne novinske agencije, Bljeska info i Mostarski.ba su popratili ovaj događaj.


Povezane obavijesti