Promocija riječnika bosanskog jezika

  • Administrator
  • 10 februar 2016

Rječnik bosanskog jezika (šesti i sedmi tom), autora Dževada Jahića, predstavljen je u srijedu 10. 2. 2016. godine u Velikoj sali Kulturnog centra “Kralj Fahd” Sarajevo, ogranak u Mostaru. Promociji je prisustovalo otprilike 140 posjetilaca, između kojih su bili i sljedeći gosti: muftija mostarski Salem ef. Dedović, federalna ministrica obrazovanja gospođa Elvira Dilberović, kantonalni ministar obrazovanja gospodin Rašid Hadžović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovc, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Mostaru Suljo ef. Cikotić, direktor Narodne biblioteke u Mostaru gospodin Prguda, savjetnik federalne ministrice obrazovanja gospodin Alden Kajtaz, te mnogi drugi uvaženi akademski građani Grada Mostara. Promotori rječnika bili su federalna ministrica obrazovanja dr. sc. Elvira Dilberović, profesor Univerziteta “Džemal Bijedić” dr. sc. Safet Sarić i mr. sc. Jasmin Hodžić. Moderator događaja bio je Enes Ratkušić, profesor.

Predstavljanju Rječnika nazočio je i direktor Kulturnog centra “Kralj Fahd” Sarajevo i ataše za vjerska pitanja gospodin Abdulmajed Al Ghaith, koji je u intervjuu za novinsku agenciju FENA kazao kako mu je iznimna čast što je taj značajan kulturni događaj organiziran u Centru. Direktor Centra kazao je i ovo: “Bosanski jezik jeste jezik koji ima svoju historiju i nama je jako bitno da zajedno sa svima koji se njime bave radimo na tome da približimo taj jezik narodu u Bosni i Hercegovini kako bi ga još bolje upoznali, a riječi koje su zaboravljene počeli prihvatati i koristiti.”

Direktor Abdulmajed Al Ghaith se u intervjuu osvrnuo i na rad Kulturnog centra “Kralj Fahd” naglasivši da Centar, između ostalog, nudi razne besplatne kurseve, da su njegove usluge dostupne svim ljudima te da mu je primarni cilj pružiti edukacijsku pomoć Bosni i Hercegovini.

U svom izlaganju autor Jahić kazao je kako je ovaj rječnik do sada najjasnija slika i prilika bosanskog jezika, te najveći projekt o tom jeziku kakvog ga nauka promatra i zna.

            “Jezik je pitanje kulturnog i nacionalnog identiteta, a bosanski je jezik prije svega povijesna potvrda matičnosti bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini s jedne strane, i same kulturne matičnosti Bosne i Hercegovine kao države i kao prostora s druge strane”, kazao je profesor Jahić.

 Dodao je da je njegova namjera bila da prvenstveno sebi pa javnosti, s obzirom da već četredesetak godina živim u tom jeziku profesionalno, stručno i naučno, pokaže da je to civiliziran jezik s dubokim i značajnim slojevitim povijesnim nasljeđem.

“Ali i da pokažem da je to jezik koji se uklapa u suvremeni život i koji ima i klasičnih europeizama, germanizama, anglizama...”, istaknuo je Jahić.

U svom izlaganju ministrica Dilberović naglasila je kako joj je izuzetna čast govoriti o ovom kapitalnom djelu. “Smatram da je ovo enciklopedijski rječnik s vrlo jasnom znanstvenom, modernom, leksikografskom metodom, koji popunjava sve one praznine koje raniji rječnici nisu ispunili. Nije ovdje samo riječ o Bošnjacima, jer ovo je rječnik svih kultura i svih naroda u Bosni i Hercegovini, i smatram da se ne treba na ovaj rječnik gledati kao na nešto strogo nacionalno”, kazala je Dilberović u izjavi za novinsku agenciju FENA.

Istaknula je i to da je akademik Jahić uzeo bogatu leksikografsku građu i pokazao semantičku i sintaktičku širinu i osebujnost bosanskoj jezika koji je uvijek, kako je kazala, služio kao otvoren i dinamičan jezik, što on i jeste po prirodi.

Nakon promocije direktor Kulturnog centra “Kralj Fahd” gospodin Abdulmajed Al Ghaith federalnoj ministrici obrazovanja gospođi Dilberović uručio je prikladan poklon. Ona je iskazala veliku zahvalnost i želju za osnaživanjem saradnje Kulturnog centra “Kralj Fahd” i Federalnog ministarstva obrazovanja. Prikladan poklon uručen je i autoru Rječnika, gospodinu Dževadu Jahiću.

Promociju je medijski popratila “City TV”, kao i portali BH press, Bljesak Info i Agencija Mi2.


Povezane obavijesti